Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Προιόντα





Προιόντα

     Παρά το βραχώδες έδαφος της, είναι αρκετά εύφορο νησί με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως: σιτηρά, όσπρια, κρασί, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και θυμαρίσιο μέλι.
     Εδώ παράγεται και το θαυμάσιο λευκό κρασί "Λήμνος" με το ιδιαίτερο άρωμα και την λεπτή γεύση.
     Περιζήτητα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου όπως η φέτα, η σαλαμούρα και το βαρελάκι ακόμα έχει άφθονο και εκλεκτό ψάρι.

     Στα αρχαία χρόνια το κρασί της Λήμνου θεωρείτο το νέκταρ των θεών του Ολύμπου, αφού στους τεράστιους σε έκταση αμπελώνες, τα σταφύλια έκρυβαν τα πολύτιμα συστατικά τους, που μετά τον τρύγο, τα πατητήρια και τη ζύμωση, προσέφεραν το περίφημο υγρό, δώρο σε θνητούς και μυθικούς θεούς…
Τα ηφαιστειογενή πετρώματα ευθύνονται για την έλλειψη ασβεστίου και οι κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια και οι λιγοστές βροχοπτώσεις, βοηθούν στο να δώσουν τα σταφύλια της Λήμνου υψηλούς βαθμούς.
     Η αρχαιότερη ποικιλία στο νησί είναι το καλαμπάκι, ή λημνιό. Η ποικιλία των μαύρων σταφυλιών καλαμπάκι διαδόθηκε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, κυρίως στη Χαλκιδική, όπου και απέκτησε την ονομασία προέλευσης λημνιό.
     Φημισμένα τυριά της νήσου και μάλιστα με καταξιωμένη την ονομασία προέλευσης, είναι το καλαθάκι Λήμνου και το μελίχλωρο τυρί. Η φυσική χλωρίδα και οι τοπικές ράτσες αιγοπροβάτων εγγυώνται το αποτέλεσμα, δηλαδή την πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης γάλα, το οποίο και δίνει το τελικό τυροκομικό προϊόν.

     Το καλαθάκι Λήμνου παρασκευάζεται παραδοσιακά και μόνο στη Λήμνο, από αιγοπρόβειο γάλα, και το όνομά του το οφείλει στον τρόπο παραγωγής του. Η γευστικότατη αυτή φέτα, ένα λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού, με διάσπαρτες μικρές τρύπες και παράξενο ανάγλυφο, παράγεται όταν το τυρόπηγμα τοποθετείται σε μικρά καλαθάκια πλεγμένα από βέργες λυγαριάς.

     Το μελίχλωρο τυρί, είναι ένα ομολογουμένως καταπληκτικό, καθαρά ντόπιο προϊόν, που όταν είναι φρέσκο, μπαίνει σε καφάσι για να τραβήξει σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Στη συνέχεια το πλένουν στη θάλασσα και το στεγνώνουν καλά, για να περάσει τη δική του διαδικασία ξήρανσης, σε διπλάσιο όμως χρόνο από ότι το καλαθάκι.

     Το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου έχει όχι μόνον ξεχωριστή γεύση και άρωμά, αλλά είναι και πέρα για πέρα αγνό, αφού η κατεργασία του γίνεται ακολουθώντας πιστά την παράδοση.

     Τα σιτάρια εξακολουθούν και σήμερα να ορίζουν το καθημερινό πιάτο, όπως και τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα χορταρικά, τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά, χωρίς να ξεχνάμε το χοιρινό και το κατσικίσιο κρέας, τα κοτόπουλο και το κυνήγι.
    
     Ξακουστός ο λημνιός σταρένιος τραχανάς, διάσημα τα «φλομάρια τ' αδραχτιού», λημνιές χυλοπίτες δηλαδή από γάλα, αλεύρι και αβγά, κομμένες στο μέγεθος ενός σπίρτου.

     Επίσης, ο γευστικότατος χαλβάς Λήμνου παράγεται από την επεξεργασία του σουσαμιού (ταχίνι) χωρίς παρέμβαση χημικών μέσων, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή βελτιωτικών υλών. Έτσι καθίσταται μία από τις πιο υγιεινές και αγνές τροφές και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, με κακάο, με φυστίκια, με μέλι, με αμύγδαλα, κλπ. Χρησιμοποιείται σε, ως αντίδοτο μετά από μεγάλη οινοποσία.

     Όσο για τα λουκούμια, μια καταπληκτική συνταγή με βάση τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το άμυλο και την προσθήκη αρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα το λουκούμι, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.

     Τουρσί το μελιτζανάκι και το αγγουράκι δεν λείπουν ποτέ από τα καφενεία, αλλά και από τα περισσότερα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: